Kirjeldus
Üldinfo
Annustamine: 1 tablett päevas koos klaasi veega
Toodetud Saksamaal
Koostis: Chrompicolinat, mikrokristalline tselluloos
PÄEVANE ANNUS SISALDAB 1 tableti kohta % NRV*
Kroom 200 mcg 500%
% NRV* – protsent päevasest võrdluskogusest täiskasvanutele. (NRV – Nutrient Reference Value)
Sobib veganitele ja taimetoitlastele
Kroom on tuntud oma rolli poolest stabiilse veresuhkru taseme toetajana, kuna see aitab parandada insuliinitundlikkust ja reguleerida glükoosi ainevahetust. Lisaks on kroom oluline ka makrotoitainete nagu süsivesikute, rasvade ja valkude ainevahetuses.
Kroom on juba ammu tuntud glükoositaluvuse faktori (GTF) komponendina, mis kontrollib veresuhkru taset. Seda leiti inimestel, kellel oli kroomipuudus parenteraalse toitumise tõttu (ilma kroomita). Puuduse tunnusteks olid glükoositaluvuse ja insuliinitundlikkuse häired, diabeeditaoline kaalulangus ning neuropaatia ja entsefalopaatia, mis taandusid kroomi manustamisega.
Subkliiniline kroomipuudus on seotud insuliiniresistentsusega. Seda toetab tõsiasi, et uuringud näitavad, et diabeetikutel on kroomi kontsentratsioon vähenenud, kroomipuudus on tavaline insuliiniresistentsuse korral ning I tüüpi diabeeti põdevatel lastel on kroomibilanss negatiivne. Samuti on täheldatud, et kõrge suhkrusisaldusega toit suurendab kroomi eritumist. Ja vastupidi, see ei tähenda, et kroomi lisamine parandaks diabeeti või insuliiniresistentsust, kui kroomipuudust pole.
Ameerika Ühendriikides ja teistes arenenud riikides on kroomi tarbimine vaid umbes pool soovitatavast minimaalsest 50 mikrogrammist kogusest. Tarbimine on seotud dieedi rafineerituse tasemega, nii et kõrgelt rafineeritud dieedid annavad vähe kroomi. Kroomi leidub madalas kontsentratsioonis peamiselt puuviljades, köögiviljades, täisteratoodetes, pähklites, seemnetes, aga ka lihas, kalas ja piimatoodetes.
Kuna kroomi roll siin kirjeldatud makrotoitainete metabolismis on ametlikult tunnustatud, on EFSA poolt kroomi kohta heaks kiidetud järgmised tervisealased väited:
- Kroom aitab kaasa normaalsele makrotoitainete ainevahetusele
- Kroom aitab hoida normaalset veresuhkru taset
✔Kroom (keha ei suuda seda ise toota) on ülimalt tähtis komponent suhkru ja rasvade ainevahetuses. Kroomi kõige olulisem roll on seotud veresuhkru taseme regulatsiooniga, sest ta tõstab insuliini efektiivsust ja aitab hoida veresuhkru taset stabiilsena. Vanuse kasvades väheneb kroomi sisaldus erinevates kudedes järsult. Ta aitab viia veresuhkrut ehk glükoosi vereringlusest rakkudesse, et selle abil rasvadest, süsivesikutest ja proteiinidest energiat toota. Kroom stimuleerib rasvhapete ja kolesterooli sünteesi, mis on olulised aju toimimisel ja keha teistes protsessides. Kroom aktiveerib paljude ensüümide tootmist, mida on omakorda vaja organismi eluks vajalikeks keemilisteks protsessideks.
Kroom tagab glükoosi liikumise rakkudesse, stabiliseerib veresuhkru taseme ning takistab kaltsiumi väljumist kehast. Kroom on vajalik kolesterooli ja triglütseriidide taseme vähendamiseks, rasvade ainevahetuseks ning aminohapete transportimiseks.
Kaltsiumkarbonaat ja teised hapet neutraliseerivad ained takistavad kroomi imendumist. Kroomi manustamine koos C-vitamiiniga suurendab kroomi imendumist. Kroom on väikese imendumisvõimega. Keha säilitab päevas kõigest 3% sisse söödud kroomist. Kroom väljub kehast peamiselt urineerimisel.
Kroomi puudus põhjustab:
✔Kolesterooli taseme tõus
✔Veresuhkru taseme tõus
✔Südamehaigused
✔Diabeet
Kasulikkus:
✔Vähendab magusaisu
✔Osaleb süsivesikute ainevahetuses
✔Aitab kehakaalu vähendada
✔Parandab kolesteroolitaset
✔Suur suhkrutarbimine nõuab organismilt rohkem kroomi
✔Kroomitase organismis võib langeda seoses vananemisega
✔Tavatoit on kroomivaene
Ohutusalane teave:
Ärge ületage soovitatud päevaannust. Toidulisandeid ei tohiks kasutada mitmekülgse ja tasakaalustatud toitumise ning tervisliku eluviisi asendajana. Kui olete rase, imetate, võtate ravimeid või olete arsti järelevalve all, pidage enne kasutamist nõu arstiga. Kõrvaltoimete ilmnemisel lõpetage kasutamine ja pidage nõu oma arstiga.