Kirjeldus
Üldinfo
Annustamine: 1 kapsel päevas koos klaasi veega
Toodetud Austrias
Koostis: Kaltsiumkarbonaat, magneesiumoksiid, L-askorbiinhape, kaaliumkloriid, kapsli kest (hüdroksüpropüülmetüültselluloos, värvaine klorofüll), raudglükonaat, D-alfa-tokoferoolatsetaat, nikotiinamiid, mangaanglükonaat, vaskglükonaat, naatriumolübdeen -pantotenaat, tsinkoksiid, retüülatsetaat. AT, püridoksi invesinikkloriid, kolekaltsiferool, tiamiinvesinikkloriid, riboflaviin, fülokinoon, kroom III kloriid, pteroüülmonoglutamiinhape, D-biotiin, kaaliumjodiid, naatriumseleniit, tsüanokobalamiin
PÄEVANE ANNUS SISALDAB 1 kapsli kohta % NRV*
Kroom 60 mcg 150%
Kaltsium 160 mg 20%
Magneesium 100 mg 27%
C vitamiin 100 mg 125%
Kaalium 50 mg 3%
B3 vitamiin 18 mg 113%
E vitamiin 10 mg 84%
B5 vitamiin 6 mg 100%
Tsink 5 mg 50%
Raud 4 mg 29%
B6 vitamiin 2 mg 143%
% NRV* – protsent päevasest võrdluskogusest täiskasvanutele. (NRV – Nutrient Reference Value)
Sobib veganitele ja taimetoitlastele
Kroom on juba ammu tuntud glükoositaluvuse faktori (GTF) komponendina, mis kontrollib veresuhkru taset. Seda leiti inimestel, kellel oli kroomipuudus parenteraalse toitumise tõttu (ilma kroomita). Puuduse tunnusteks olid glükoositaluvuse ja insuliinitundlikkuse häired, diabeeditaoline kaalulangus ning neuropaatia ja entsefalopaatia, mis taandusid kroomi manustamisega.
Subkliiniline kroomipuudus on seotud insuliiniresistentsusega. Seda toetab tõsiasi, et uuringud näitavad, et diabeetikutel on kroomi kontsentratsioon vähenenud, kroomipuudus on tavaline insuliiniresistentsuse korral ning I tüüpi diabeeti põdevatel lastel on kroomibilanss negatiivne. Samuti on täheldatud, et kõrge suhkrusisaldusega toit suurendab kroomi eritumist. Ja vastupidi, see ei tähenda, et kroomi lisamine parandaks diabeeti või insuliiniresistentsust, kui kroomipuudust pole.
Ameerika Ühendriikides ja teistes arenenud riikides on kroomi tarbimine vaid umbes pool soovitatavast minimaalsest 50 mikrogrammist kogusest. Tarbimine on seotud dieedi rafineerituse tasemega, nii et kõrgelt rafineeritud dieedid annavad vähe kroomi. Kroomi leidub madalas kontsentratsioonis peamiselt puuviljades, köögiviljades, täisteratoodetes, pähklites, seemnetes, aga ka lihas, kalas ja piimatoodetes.
Kuna kroomi roll siin kirjeldatud makrotoitainete metabolismis on ametlikult tunnustatud, on EFSA poolt kroomi kohta heaks kiidetud järgmised tervisealased väited:
- Kroom aitab kaasa normaalsele makrotoitainete ainevahetusele
- Kroom aitab hoida normaalset veresuhkru taset
✔Kroom (keha ei suuda seda ise toota) on ülimalt tähtis komponent suhkru ja rasvade ainevahetuses. Kroomi kõige olulisem roll on seotud veresuhkru taseme regulatsiooniga, sest ta tõstab insuliini efektiivsust ja aitab hoida veresuhkru taset stabiilsena. Vanuse kasvades väheneb kroomi sisaldus erinevates kudedes järsult. Ta aitab viia veresuhkrut ehk glükoosi vereringlusest rakkudesse, et selle abil rasvadest, süsivesikutest ja proteiinidest energiat toota. Kroom stimuleerib rasvhapete ja kolesterooli sünteesi, mis on olulised aju toimimisel ja keha teistes protsessides. Kroom aktiveerib paljude ensüümide tootmist, mida on omakorda vaja organismi eluks vajalikeks keemilisteks protsessideks.
Kroom tagab glükoosi liikumise rakkudesse, stabiliseerib veresuhkru taseme ning takistab kaltsiumi väljumist kehast. Kroom on vajalik kolesterooli ja triglütseriidide taseme vähendamiseks, rasvade ainevahetuseks ning aminohapete transportimiseks.
Kroomtabletid aitavad tugevdada veresoonte seinte lihaseid, normaliseerides seeläbi vererõhku ja ennetades trombide teket veenides. Lisaks on neil kasulik mõju südamele, ennetades eelkõige ateroskleroosi ja muid omandatud südamepatoloogiaid. Sellel vahendil on oluline mõju kogu lihassüsteemi seisundile.
Kaltsiumkarbonaat ja teised hapet neutraliseerivad ained takistavad kroomi imendumist. Kroomi manustamine koos C-vitamiiniga suurendab kroomi imendumist. Kroom on väikese imendumisvõimega. Keha säilitab päevas kõigest 3% sisse söödud kroomist. Kroom väljub kehast peamiselt urineerimisel.
Kroomi puudus põhjustab:
✔Kolesterooli taseme tõus
✔Veresuhkru taseme tõus
✔Südamehaigused
✔Diabeet
Kasulikkus:
✔Vähendab magusaisu
✔Osaleb süsivesikute ainevahetuses
✔Aitab kehakaalu vähendada
✔Parandab kolesteroolitaset
✔Suur suhkrutarbimine nõuab organismilt rohkem kroomi
✔Kroomitase organismis võib langeda seoses vananemisega
✔Tavatoit on kroomivaene
✔Glükoosi, insuliini ja lipiidide metabolismile avaldatavale mõjule suurendab kroom kehamassi ja vähendab keharasva protsenti , mis võib inimestel põhjustada kehakaalu langust.
✔Kroom aitab viia veresuhkru (glükoosi) vereringest rakkudesse, et seda kasutada energiana, ning muuta rasvad, süsivesikud ja valgud energiaks. Kroom võib aidata mõnda II tüüpi diabeediga inimest. See võib aidata neil kontrollida oma veresuhkrut ja mängida rolli II tüüpi diabeedi ravis.
Ohutusalane teave:
Ärge ületage soovitatud päevaannust. Toidulisandeid ei tohiks kasutada mitmekülgse ja tasakaalustatud toitumise ning tervisliku eluviisi asendajana. Kui olete rase, imetate, võtate ravimeid või olete arsti järelevalve all, pidage enne kasutamist nõu arstiga. Kõrvaltoimete ilmnemisel lõpetage kasutamine ja pidage nõu oma arstiga.