C-vitamiin, tuntud ka kui askorbiinhape, on inimeste, loomade ja isegi taimede peamine vitamiin! Antioksüdantsete omaduste poolest on see tegelikult üks olulisemaid vees lahustuvaid vitamiine, mida on vaja mitmesuguste organismi elutähtsate funktsioonide jaoks. C-vitamiini mõned eelised on teile ilmselt juba tuttavad, kuid kui otsite rohkem võimalusi tarbimise suurendamiseks või soovite selle multifunktsionaalse vitamiini kohta rohkem teada saada, oleme teid kajastanud!
Mis on C-vitamiin?
C-vitamiin on vees lahustuv vitamiin, mis tähendab, et see lahustub vees (muutes selle imendumise rakkudesse veidi keeruliseks). Kuna keha ei saa seda vitamiini valmistada ega suuda seda edaspidiseks kasutamiseks säilitada, on C-vitamiin hädavajalik vitamiin, mida tuleb pidevalt dieedi ajal tarbida, et tagada kehale pidev varu!
Miks on C-vitamiin nii oluline?
Keha vajab C-vitamiini mitmesuguste funktsioonide jaoks. Antioksüdandina aitab see kaitsta keha kahjulike ainete, näiteks vabade radikaalide eest, mis võivad kahjustada organismi rakke, kudesid, DNA-d, valke ja lipiide. Uuringud näitavad, et C-vitamiin võib suurendada teie vere antioksüdantide taset kuni 30%!Samuti mängib C-vitamiin olulist rolli immuunsüsteemi stimuleerimisel ja tugevdamisel mitmel viisil. C-vitamiin suurendab peamiselt valgete vereliblede tootmist, mis võitlevad haigusi põhjustavate viiruste ja bakterite vastu. Samuti aitab see stimuleerida antikehade tootmist, mis on valgud, mis neutraliseerivad kõik sissetungivad mikroobid.C-vitamiin on kollageeni normaalseks tootmiseks tõesti oluline. Tegelikult osaleb C-vitamiin tootmisprotsessi igas etapis ja aitab organismil lõpuks sünteesida kollageeni, mis on vajalik luude ja kõhre säilitamiseks, samuti meie juuste, küünte ja naha tervise parandamiseks (tere, noorusliku välimusega nahk ).C-vitamiin aitab ka haavadel kiiremini paraneda, suurendab raua imendumist soolestikust, et hoida raua tase tervena, aitab vähendada nohu pikkust, võib vähendada väsimust ja aitab meie kehal tarbitud toidud ja joogid tõhusalt energiaks muuta.
Kas mul on vaja raseduse ajal rohkem C-vitamiini?
Jah, raseduse ajal ja rinnaga toitmise ajal suureneb C-vitamiini vajadus vähemalt 50 mg-ni päevas. Seda seetõttu, et C-vitamiini on vaja kollageeni tootmiseks, mis aitab kaasa lapse keha tervislikule kasvule ja arengule.
Mis juhtub, kui te ei saa piisavalt C-vitamiini?
Kui te ei saa piisavalt C-vitamiini, on puuduse esialgsete sümptomite hulgas väsimus, igemepõletik, haavade halb paranemine, kergemad muljutised, ärrituvus, naha kuivus ja kuivad juuksed. Kui teil on C-vitamiini puudus vähemalt 3 kuud, võite riskida skorbuudi, C-vitamiini kõige raskema vormi, tekkimisega. Sümptomiteks on keerdunud juuksed, väsimus, lööve, lihasnõrkus ja igemete veritsus. On hea teada, et neid sümptomeid saab hõlpsasti vältida, suurendades C-vitamiini tarbimist!
Kuidas suurendada C-vitamiini tarbimist?
Esiteks peaksite püüdma süüa palju C-vitamiinirikkaid toite, nagu paprika, maasikad, tsitrusviljad, papaia, brokkoli, lehtkapsas, kiivi, ananass ja sinep spinat. Mõnda neist maitsvatest toitudest on lihtne smuutidesse ja salatitesse pakkida! Kuna C-vitamiin on nii vees lahustuv kui ka temperatuuritundlik, tõmbub see keetmisel köögiviljadest kergesti välja, seega on soovitatav proovida oma puuvilju ja köögivilju süüa toorelt, kui see on võimalik. Lisaks tasakaalustatud C-vitamiini sisaldavate toitude järgimisele saate oma C-vitamiini tarbimist suurendada ka meie C-vitamiini koos bioflavonoidide ja kibuvitsa lisandiga!